Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Hoplia coerulea - Με το μπλε του ουρανού

Με το φωτεινό μπλε χρώμα του δεν περνάει απαρατήρητο. Είναι ένα αρσενικό σκαθάρι  Hoplia coerulea. Το θηλυκό (πιο διακριτικό) έχει καφετί χρώμα.
Αυτό το είδος σκαραβαίου μπορεί να βρεθεί στη νοτιοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας , της Ισπανίας και της Ελβετίας.



Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η εκπληκτική Κένυα

Φωτογραφία 
Τεράστια εθνικά πάρκα άγριων ζώων, πανέμορφα και ξεχωριστά αφρικανικά τοπία, ορεινά τροπικά δάση, μεγάλες πεδιάδες, πολυάριθμοι λόφοι  και δενδρώδεις σαβάνες. Μαγικά ερημικά τοπία στον Βορρά, η λίμνη Νακούρου με τα εκατομμύρια φλαμίνγκο, αχανείς ακτές με σμαραγδένια νερά και κοραλλιογενείς υφάλους στα ανατολικά, το εντυπωσιακό όρος Κένυα με τις χιονισμένες κορυφές του στο κέντρο της χώρας,  διαφορετικές εθνολογικές ομάδες-οι αγρότες Kikuyu, οι ψαράδες Turkana, οι πολεμιστές Samburu και φυσικά οι Maasai. 

Αυτή είναι η εκπληκτική Κένυα! 
Δείτε το όμορφο βίντεο!




Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οι άνθρωποι των θάμνων

Οι Βουσμάνοι ή Σαν είναι ιθαγενής λαός της νότιας Αφρικής, των οποίων τα εδάφη καλύπτουν την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, την Αγκόλα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «Σαν» και θεωρούν υποτιμητική την ονομασία «Βουσμάνος».
Φωτογραφία  kostolp
Η φυλή των Σαν στη Νότια Αφρική φαίνεται να είναι η αρχαιότερη στη Γη, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και πιο αναλυτική γενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί ως σήμερα στην αφρικανική ήπειρο. Οι Σαν κατάγονται απευθείας από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί και τελικώς εκείνοι που εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο για να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου. 
Φωτογραφία Flouf
Κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ζουν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και διατηρούν μέχρι σήμερα τον πολιτισμό τους. Παραδοσιακά, τα μέλη στην κοινωνία των Βουσμάνων είναι ισότιμα. Η εξουσία των αρχηγών τους είναι περιορισμένη, παρόλο που κληρονομείται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες με τους άντρες. 

Τα παιδιά δεν έχουν κοινωνικά καθήκοντα, εκτός από το παιχνίδι και ο ελεύθερος χρόνος είναι πάντα σημαντικός, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι Σαν αφιερώνουν πολύ από το χρόνο τους σε συζητήσεις, αστεία, μουσική και τους ιερούς χορούς τους. Οι γυναίκες έχουν υψηλή θέση στην κοινωνία τους και μπορεί να είναι επικεφαλής στην οικογένειά τους. Ασχολούνται κυρίως με τη συλλογή των τροφίμων, αλλά μπορούν να πάρουν μέρος και στο κυνήγι.
Φωτογραφία  PtiteArvine
Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους είναι το νερό. Η ξηρασία μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες και οι νερόλακκοι να στεγνώσουν. Όταν αυτό συμβαίνει, αποθηκεύουν νερό, το οποίο συλλέγουν με αναρρόφηση σκάβοντας ένα βαθύ λάκκο στην υγρή άμμο, μέσα σε αυγά στρουθοκαμήλου.
Φωτογραφία sjorford
Το 2012, στο σπήλαιο Border στη Νότια Αφρική, ανακαλύφθηκαν εργαλεία ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι Σαν και χρονολογούνται στο 44.000 π.Χ..  Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες κοινότητες των Σαν ζούσαν πάντα στις έρημες περιοχές της Καλαχάρι.
Φωτογραφία  RURO photography
 Κοινότητες των Σαν, που κατοικούσαν σε άλλες περιοχές εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην έρημο Καλαχάρι και να παραμένουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ τους αρνούνταν το δικαίωμά τους στη γη. Πριν από καιρό, οι Σαν της Μποτσουάνα και της Ναμίμπια είδαν τα εδάφη τους να μειώνονται δραστικά.
Φωτογραφία  RURO photography
Χιλιάδες μέλη αυτής της νομαδικής φυλής αναγκάστηκαν πριν μερικά χρόνια να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης στο μέσο της αφιλόξενης ερήμου Καλαχάρι και, εκδιωγμένα από την αστυνομία, να ζήσουν σε έναν σύγχρονο οικισμό δοκιμάζοντας τα «προνόμια» του δυτικού πολιτισμού. Ελάχιστοι δηλώνουν ευτυχισμένοι με τον νέο τρόπο ζωής τους. Το Έιτζ, διάφορες αρρώστιες άγνωστες γι' αυτούς μέχρι τότε, το αλκοόλ ήταν μερικές από τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Φωτογραφία  Beverly Houwing
«Τι ωραία που ήταν παλιά, τότε που σηκωνόμασταν μαζί με τις μανάδες μας και πηγαίναμε στην έρημο να μαζέψουμε μούρα, ξηρούς καρπούς και ρίζες, για να πάμε πίσω στο σπίτι μας και να μαγειρέψουμε», σημειώνει η 25χρονη Μποϊτουμέλο στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC.
 «Μου λείπει το σπίτι μου και το πώς ζούσαμε παλιά, τότε που η ζωή ήταν εύκολη, που μαζεύαμε φρούτα από τα δέντρα και δεν είχαμε μπαρ να βγαίνουμε το βράδυ», λέει η 21χρονη Γκοϊοτσεόνε Λομπέλο.


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η Κοιλάδα των Ναών

Στη Σικελία, στην αρχαία πόλη του Ακράγαντα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος του κόσμου, μια έκταση 1.300 εκταρίων-Η Κοιλάδα των Ναών.

Ο Ακράγας ήταν μια από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Ήταν πλούσια πόλη με μεγάλη ισχύ, πατρίδα καλλιτεχνών, φιλοσόφων και σημαντικών ανδρών της ιστορίας. Ο ποιητής Πίνδαρος την αποκαλούσε "ομορφότερη πόλη των θνητών". Η πόλη πολιορκήθηκε και ισοπεδώθηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους.

Ο αρχαιολογικός χώρος (Valle dei Templi) εκτείνεται κατά μήκος μιας πετρώδους ράχης στον νότο της σύγχρονης πόλης του Ακράγαντα. Περιλαμβάνει τα ερείπια επτά ναών δωρικού ρυθμού και από το 1997 αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της Ουνέσκο.

Ο ναός του Ηρακλή 
Οκτώ κίονες σώζονται σήμερα από τον αρχαιότερο ναό της κοιλάδας, αφιερωμένο στον Ηρακλή. Ο ναός, που καταστράφηκε από σεισμό, είχε περίοπτη θέση δίπλα στην κεντρική πύλη της πόλης.
Ο ναός της θεάς Ομόνοιας
Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους δωρικούς ναούς στον κόσμο. Χρονολογείται από το 450-440 π.Χ. και στον 6ο αι. μετατράπηκε σε εκκλησία. Λόγω της καλής κατάστασης στην οποία έχει διατηρηθεί κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα οικοδομήματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.  
 Χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. και κάηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους. Σήμερα σώζονται η μπροστινή κιονοστοιχία με τμήματα του επιστυλίου και της ζωφόρου και τμήματα των άλλων τριών πλευρών.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός 
Ήταν ο κύριος ναός του Ακράγαντα κι ένας από τους πιο διάσημους της αρχαίας Σικελίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οι μεγάλοι Άτλαντες που φαίνεται να στηρίζουν τον ναό.
Ο ναός των Διόσκουρων 
Από τον μικρό ναό του Κάστορα και του Πολυδεύκη έχουν απομείνει μόνο τέσσερις κίονες. Αποτελεί σύμβολο για την σύγχρονη πόλη του Αγκριτζέντο.
Φωτογραφία Clemensfranz 
 Ο ναός του Ηφαίστου
Χρονολογείται επίσης από τον 5ο αι. π.Χ. και θεωρείται ότι ήταν από τους πιο επιβλητικούς ναούς. Σήμερα στέκονται ακόμα μόνο δύο ημιτελείς κίονες.
   
Ο ναός του Ασκληπιού
Βρισκόταν μακριά από τα αρχαία τείχη της πόλης. Σε αυτόν προσέρχονταν προσκυνητές όσοι αναζητούσαν θεραπεία σε κάποια αρρώστια.  

Στην Κοιλάδα των Ναών βρίσκονται ακόμα ο Τάφος του Θήρωνα, του αρχαίου Έλληνα τυράννου του Ακράγαντα, που πέθανε το 473 π.Χ. Πρόκειται για ένα μεγάλο μνημείο με πυραμοειδές σχήμα. Τάφοι και κατακόμβες που χρονολογούνται από τον 4ο αι. μ.Χ. είναι ορατά στο λεγόμενο Grotte Fragapane. Η αρχαία Ελληνο-ρωμαική αγορά, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο και ιδιωτικές κατοικίες είναι επίσης αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου.
Φωτογραφία Clemensfranz 
Πηγές 1 2 3


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κολλιτσίδα

Κολλιτσίδες, ενοχλητικές γιατί κολλάνε στα ρούχα μας με τις πυκνές μικροσκοπικές τρίχες που φέρουν (έτσι άλλωστε αποκαλούμε κάθε ενοχλητικό άνθρωπο). 

Στις φωτογραφίες βλέπετε το είδος  Arctium tomentosum. Η κοινή της ονομασία είναι "μαλλιαρή κολλιτσίδα". 

Η ομορφιά είναι παντού! ακόμα και σε ότι μας ενοχλεί!


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πολλά τα χρόνια τους

Βουνά, ποτάμια, βράχοι, ζωντανοί οργανισμοί υπάρχουν στη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζετε ποια είναι τα μακροβιότερα;; 
Κάποια έχουν ηλικία όση και της Γης, που είναι περίπου 4,54 δισεκατομμύρια έτη. 
Ας δούμε μερικά από αυτά.

Στην Αυστραλία,  σε μια περιοχή με λόφους που ονομάζεται Jack Hills, έχουν βρεθεί τα παλαιότερα ζιρκόνια στη Γη, με ηλικίες άνω των 4 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για το παλαιότερο χρονολογημένο υλικό στη Γη, που η ηλικία του φτάνει στον καταρχαιοζωικό ή αδαίο (από τον Άδη) μεγααιώνα, στη γεωλογική περίοδο που ξεκινάει από το σχηματισμό της Γης πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και φτάνει έως πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα κυανοβακτήρια θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνο με φωτοσύνθεση. Υπάρχουν αποδείξεις, από απολιθώματα του είδους αυτών, περί της ύπαρξής τους πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. 
Φωτογραφία Norman Kuring - NASA Earth Observatory
Τα Όρη Makhonjwa είναι μια οροσειρά μικρών βουνών και λόφων στη Νότια Αφρική. Η περιοχή είναι γνωστή ως "Η Γένεση της ζωής". Εδώ υπάρχουν ορισμένα από τα παλαιότερα εκτεθειμένα πετρώματα στη Γη, η ηλικία των οποίων εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 3,2 και 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων.
Φωτογραφία warrenmcc
Το παλαιότερο νερό στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει ανακαλυφθεί στο ορυχείο Kidd, το βαθύτερο ορυχείο χαλκού / ψευδαργύρου στον κόσμο, στο Οντάριο του Καναδά. Η ηλικία του είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ετών.
Φωτογραφία  P199
Ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός βρίσκεται στη Λεκάνη του Ηροδότου στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και της Κύπρου. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα η ηλικία του είναι έως 340 εκατομμυρίων ετών. Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι στην περιοχή αυτή της  Ανατολικής Μεσογείου ο φλοιός αποτελεί απομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος, που υπήρχε πολύ πριν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο ποταμός Finke, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της κεντρικής Αυστραλίας, αναφέρεται συχνά ως ο παλαιότερος ποταμός της Γης. Κάποια τμήματα του ποταμού, που ρέει μέσα από βαθιά εγχάρακτους μαιάνδρους χρονολογούνται 350-400 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Φωτογραφία  Cgoodwin
Το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα είναι ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για το αριστερό τμήμα της κάτω γνάθου, που βρέθηκε το 2013 στην περιοχή Αφάρ (Ledi-Geraru), στην Αιθιοπία.

Το μακροβιότερο πλάσμα στους ωκεανούς είναι ένα είδος αχιβάδας που ζει εδώ και 507 χρόνια, η  Arctica islandica,που βρέθηκε στην Ισλανδία το 2006. Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία της, μετρώντας τους δακτύλιους στο κέλυφος της ακριβώς όπως γίνεται με τους κορμούς των δέντρων.
Φωτογραφία  S. Rae
Το γηραιότερο δέντρο στη Γη έχει ηλικία 5.066 ετών και είναι ένα είδος πεύκου (Pinus longaeva). Το δέντρο βρέθηκε το 2012 στον Εθνικό Δρυμό Inyo, στα Λευκά Όρη της ανατολικής Καλιφόρνιας, στην ίδια περιοχή που ζει ο Μαθουσάλας, το δέντρο που μέχρι τότε θεωρούνταν το μακροβιότερο, με ηλικία 4.848 ετών. Η ακριβής τοποθεσία είναι μυστική για την προστασία των δέντρων.
Φωτογραφία Oke
Τέλος, ο μακροβιότερος άνθρωπος με ηλικία 122 ετών και 164 ημερών είναι η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment (1875-1997)

Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...