Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Μπόρα είναι, θα περάσει!

Ο βάτραχος της φωτογραφίας, μόλις 2,5 εκατοστών, φαίνεται να κρατάει το φύλλο προς την κατεύθυνση της νεροποντής. Οι σταγόνες της βροχής στάζουν στην άκρη του φύλλου και στα γύρω κλαδιά. Ο βάτραχος όμως παραμένει στεγνός, προστατευμένος από την ..... ομπρέλα του! Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Jember, Ανατολική Ιάβα, Ινδονησία.

Το φως της Αρκτικής

Βόρειο Σέλας-ίσως το ωραιότερο φαινόμενο της φύσης! Μαγικό, όσες φορές και να το δεις ποτέ δεν είναι αρκετές. Το Σέλaς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές. Σπάνια εμφανίζεται στις παραμεσόγειες χώρες.  Κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. 

Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης, που όπως αναφέρει στα "Μετεωρολογικά" του (Α',5): "Φαίνεται δέ ποτε συνιστάμενα νύκτωρ αἰθρίας οὔσης πολλὰ φάσματα ἐν τῷ οὐρανῷ..., ἡμέρας μὲν οὖν ὁ ἥλιος κωλύει, νυκτὸς δ' ἔξω τοῦ φοινικοῦ, (δηλαδή του ιώδους), τὰ ἄλλα δι' ὁμόχροιαν οὐ φαίνεται", που σημαίνει ότι πρέπει να είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια αίθριας νύκτας.

Δείτε το υπέροχο βίντεο από τον  Tor Even Mathisen


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η εντυπωσιακή κόκκινη γη της Dongchuan

Η Κίνα είναι μια εκπληκτική χώρα με υπέροχα τοπία. Ένα από αυτά είναι στην Dongchuan, μια ορεινή αγροτική περιοχή με έκταση γύρω στα 1.800 τετρ. χλμ. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται στα 4.344 μέτρα και το χαμηλότερο στα 695 μέτρα. Η περιοχή αυτή κατοικείται από περίπου 300 χιλιάδες ανθρώπους.

Δεν είναι τουριστική περιοχή και οι λίγοι επισκέπτες έχουν να αντιμετωπίσουν την σχεδόν ανύπαρκτη τουριστική υποδομή. Η περιοχή όμως αυτή και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από το Huagou στα βουνά Wumeng έγινε διάσημη από φωτογράφους, που ανακάλυψαν το μοναδικό της τοπίο, στη δεκαετία του 1990.
Μια εντυπωσιακή κόκκινη γη!!

Λόγω του υγρού και ζεστού κλίματος, τα στοιχεία σιδήρου που υπάρχουν στο έδαφος, με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργήσει ασυνήθιστο κοκκινο-καφέ χρώμα. Πάνω στις αποχρώσεις του καφέ, του πλούσιου σε σίδηρο, εδάφους και ανάλογα με την εποχή προστίθενται τα χρώματα από τις διάφορες καλλιέργειες. Η γη χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα, χρωματισμένα μοναδικά.
Το όνομα της περιοχής Huagou σημαίνει "πολύχρωμη κοιλάδα". Υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία στην περιοχή ή στα χωριά, που είναι τόσο μικρά και δεν έχουν ούτε όνομα. Οι ντόπιοι τα ξεχωρίζουν με νούμερα, όπως 109, 110 .... κλπ, που είναι ο χιλιομετρικός δείκτης κατά μήκος του δρόμου.
Οι πρώτοι Κινέζοι φωτογράφοι προσπάθησαν να κρατήσουν την τοποθεσία μυστική. Σιγά-σιγά στοιχεία και πληροφορίες διέρρευσαν κι έτσι από τότε όλο και περισσότεροι φωτογράφοι πραγματοποιούν το ταξίδι προς την ορεινή Dongchuan, για να απαθανατίσουν την εκπληκτική τοποθεσία.
Η εκθαμβωτική κόκκινη γη, τα καλλιεργημένα πράσινα, κίτρινα, λευκά τμήματα, τα μοναδικά σχήματα και τα όμορφα σχέδια σε συνδυασμό με τον γαλανό ουρανό δημιουργούν μια ονειρική εικόνα! 
Μια εικόνα που δεν περιγράφεται με λέξεις!

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το πανέμορφο κρινάκι της άμμου

Ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της χώρας μας είναι ο κρίνος της θάλασσας. Το όμορφο αυτό λουλούδι στολίζει τις αμμώδεις παραλίες μας από τις αρχές του Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Το Pancratium maritimum, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είναι ένα βολβώδες φυτό, ενδημικό στην περιοχή της Μεσογείου και της νοτιοδυτικής Ευρώπης. Ανήκει στην οικογένεια των αμαρυλλίδων και είναι πολυετές, αειθαλές και τα άνθη του έχουν μια ευχάριστη, λεπτή και εξωτική μυρωδιά. Το άρωμά του όμως γίνεται αντιληπτό μόνο τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.
Φωτογραφία  jrcollman
Το κρινάκι της άμμου, ονομάζεται Pancratium maritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium (παν + κραταιός), για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) – παντοδύναμο και το λατινικό Maritimum που σημαίνει "από την θάλασσα-ακτή". Ονομάζεται ακόμα ασφόδελος της θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και νάρκισσος της θάλασσας.
Το «Pancratium maritimum» όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες με την ίδια θρησκευτική σημασία. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού. Η πρώτη απεικόνιση του φυτού αναφέρεται από τον Έβανς, ο οποίος το ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού. Πρόκειται για την περίφημη τοιχογραφία με το μπλε πουλί στο ανάκτορο της Κνωσού.
Φωτογραφία Crete Flowers
Αργότερα αναφέρεται από τον Μαρινάτο, κατά τις ανασκαφές στη Θήρα. Βρέθηκε σε ζωγραφιά που έγινε πριν 3.500 χρόνια στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στο Ανάκτορο που ανάσκαψε ο Μαρινάτος. Στις τοιχογραφίες απεικονίζεται χωρίς τα εξωτερικά πέταλα.
Το πανέμορφο κρινάκι, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υπάρχει σαν βολβός, μέσα στην άμμο. Ο κορμός του φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα φύλλα του κρατάνε το χειμώνα και ξεραίνονται το καλοκαίρι. Το είδος γονιμοποιείται από ένα έντομο που ονομάζεται Hawk-moth (agrius convolvuli). Το έντομο αυτό επισκέπτεται το κρινάκι μόνο όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι μικρότερη από 2 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Το κρινάκι έχει ισχυρό κι έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα, που φτάνει σε βάθος μέχρι και 1,5 μέτρα. Σε συνδυασμό με τις πυκνές συστάδες που σχηματίζει, συγκρατεί το σαθρό αμμώδες υπόστρωμα και δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση άλλων φυτών. Έτσι το παράκτιο ανάγλυφο γίνεται πιο ανθεκτικό στην αιολική διάβρωση.
Φωτογραφία  Uri ZACKHEM
Σε πολλά σημεία έχει εξαφανιστεί παρόλο της πολλαπλασιαστικής δεινότητας και της ανθεκτικότητας του, λόγω της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών από τον άνθρωπο. Η έντονη και χωρίς μέτρο τουριστική ανάπτυξη, η αλόγιστη μεταχείριση της παραλίας, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αυτοκίνητα που την προσεγγίζουν, κτιριακές κατασκευές συνήθως αυθαίρετες και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η άγνοια των επισκεπτών που πολλές φορές το κόβουν ή το ξεριζώνουν, ο καθαρισμός της παραλίας με μηχανικά μέσα και πολλοί άλλοι παράγοντες αποτελούν αιτίες να λιγοστεύουν με μεγάλη ταχύτητα οι πληθυσμοί του.
Φωτογραφία  jrcollman
Φωτογραφία chemazgz

Φωτογραφία  candiru
Φωτογραφία  Llamparego
Φωτογραφία  jrcollman
Φωτογραφία  Luigi Strano
Πηγές 1 2 3 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Επίθεση ή ξεκούραστη πτήση;;

Ένας γλάρος επιτίθεται την ώρα της πτήσης σε έναν θαλασσαετό, λέει ο φωτογράφος, που τράβηξε την φωτογραφία που βλέπετε.

Μήπως όμως βρήκε απλώς έναν εύκολο και ξεκούραστο τρόπο για να πετάξει;;

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μαγδαλένα-το νησί των πιγκουίνων του Μαγγελάνου

Η Νήσος Μαγδαλένα είναι ένα μικρό νησί στον Πορθμό του Μαγγελάνου, στη Χιλή. Ο Μαγγελάνος σίγουρα είδε το νησί όταν πέρασε για πρώτη φορά από τον πορθμό. Ο Antonio Pigafetta, Ιταλός εξερευνητής και λόγιος, που ταξίδεψε με τον Μαγγελάνο, γράφει στο βιβλίο του "The First Voyage Round the World", ότι ο Μαγγελάνος ανάφερε το νησί με τους πολλούς θαλάσσιους λύκους και τα μεγάλα πουλιά.
Τα μεγάλα πουλιά είναι οι πιγκουίνοι που βρίσκονται κατά χιλιάδες στο νησί Μαγδαλένα. Το ακατοίκητο νησί είναι τόπος αναπαραγωγής για πολλά θαλάσσια είδη, αλλά κυρίως για τον πιγκουίνο του Μαγγελάνου.
Οι μεσαίου μεγέθους πιγκουίνοι (61-76 εκ.) σχηματίζουν μεγάλες αποικίες, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το 2007, υπήρχαν στο νησί περισσότερα από 63.000 ζευγάρια. Είναι είδος που δεν πετά, στην κολύμβηση όμως είναι αξεπέραστοι. Βέβαια το νησί δεν κατοικείται μόνο από πιγκουίνους, αλλά και άλλα θαλάσσια είδη και άγρια ζώα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, θαλάσσιοι ελέφαντες, κορμοράνοι, γλάροι κ.ά.
Τρέφονται με καλαμάρια, ψάρια και μαλακόστρατα. Καταδύονται μέχρι και 90 μέτρα για να βρουν την τροφή τους. Συνήθως κυνηγούν σε ομάδες. Από πρόσφατη μελέτη σε αποικίες τέτοιων πιγκουίνων στην Αργεντινή, προέκυψε ότι καταβροχθίζουν ετησίως περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους  καλαμάρια και μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες.
Εκατομμύρια από αυτούς τους πιγκουίνους ζουν στις ακτές της Χιλής και της Αργεντινής. Παρόλα αυτά το είδος έχει χαρακτηριστεί απειλούμενο κυρίως λόγω της ευπάθειας των μεγάλων αποικιών τους στις πετρελαιοκηλίδες. Κάθε χρόνο σκοτώνονται 20.000 ενήλικα πτηνά και 22.000 νεοσσοί στις ακτές της Αργεντινής. Η μείωση των πληθυσμών των ψαριών είναι επίσης υπεύθυνη, καθώς και τα αρπακτικά ζώα, όπως τα λιοντάρια της θάλασσας και τα γιγαντιαία petrels, που λυμαίνονται τους νεοσσούς.
Το νησί Μαγδαλένα έχει κηρυχθεί εθνικό μνημείο της φύσης, λόγω της σημασίας του ως τόπος αναπαραγωγής του πιγκουίνου του Μαγγελάνου. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και για το λόγο αυτό, η παρακολούθηση των επιπτώσεων του τουρισμού είναι απαραίτητη.
Πηγές 1 2 3 4 5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...