Στην περιοχή Mandalay της Βιρμανίας (Μιανμάρ), στις όχθες του ποταμού Ayeyarwady, σε μια κατάφυτη πεδιάδα, βρίσκεται η αρχαία πόλη Bagan. Εδώ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που μπορεί να ανταγωνιστεί το Μάτσου Πίτσου, το Άνγκορ Βατ ή τις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα, η πόλη ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Pagan, το πρώτο βασίλειο που ένωσε τις περιοχές, που αργότερα αποτέλεσαν την σύγχρονη Μιανμάρ. Σε αυτό το βασίλειο, μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα, κατασκευάστηκαν περισσότερα από 10.000 θρησκευτικά μνημεία.
Από το 1044 έως 1287, η Bagan ήταν η πρωτεύουσα καθώς και το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της αυτοκρατορίας της Pagan. Κατά τη διάρκεια των 250 χρόνων, οι ηγεμόνες της και οι πλούσιοι της πόλης κατασκεύασαν περισσότερους από 10.000 μικρούς ναούς, 1.000 παγόδες και 3.000 μοναστήρια, σε μια έκταση 104 τετρ. χλμ. Η πόλη αυξανόταν και ευημερούσε. Έγινε κέντρο θρησκευτικών και κοσμικών μελετών με ειδίκευση στην γραμματική, την αστρολογία, την αλχημεία, την ιατρική και τις νομικές σπουδές, προσελκύοντας πλήθος μοναχών και σπουδαστών.
Η αυτοκρατορία κατέρρευσε το 1287 εξαιτίας επαναλαμβανόμενων επιδρομών των Μογγόλων. Η πόλη που κάποτε ευημερούσε και φιλοξενούσε 50-200 χιλιάδες ανθρώπους μειώθηκε, έχασε την δύναμή της χωρίς ποτέ να ανακτήσει την υπεροχή και το μεγαλείο της. Έπαψε να είναι πρωτεύουσα της Βιρμανίας το 1297.
Η Μπαγκάν στην συνέχεια αποτέλεσε τόπο προσκυνήματος. Μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα κατασκευάστηκε ένας μικρός αριθμός θρησκευτικών μνημείων. Μεταξύ του 15ου και 20ου αιώνα κατασκευάστηκαν λιγότεροι από 200 ναοί. Η προσοχή των προσκυνητών επικεντρωνόταν σε συγκεκριμένους ναούς, αυτούς που ξεχώριζαν περισσότερο και σε όσους βρίσκονταν κατά μήκος ενός αρχαίου δρόμου. Οι υπόλοιποι έπεσαν σε παρακμή και πολλοί δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέρασμα των χρόνων.
Η αρχαία πόλη της Μπαγκάν ξεχωρίζει όχι μόνο για τα πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία, αλλά και για την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτισμάτων, καθώς και για τη συμβολή τους στον σχεδιασμό των ναών στην Βιρμανία. Το σχήμα και η κατασκευή του κάθε κτιρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Βουδιστές. Το κάθε στοιχείο έχει τη δική του πνευματική σημασία.
Μερικά μόνο από τα κτίσματα που ξεχωρίζουν είναι:
Ο ναός Ananda, ο οποίος θεωρείται αρχιτεκτονικό θαύμα, κατασκευάστηκε το 1105 και είναι ένας από τους τέσσερις σωζόμενους ναούς της Μπαγκάν. Σύμφωνα με τον θρύλο που τον περιβάλλει, ο ναός χτίστηκε από οκτώ μοναχούς. Είναι εμπνευσμένος από το σπήλαιο Nandamula στα Ιμαλάια, στο οποίο οι μοναχοί έκαναν διαλογισμό. Ο βασιλιάς, κατ' εντολή του οποίου χτίστηκε ο ναός, σκότωσε τους οκτώ μοναχούς μετά την ολοκλήρωση του ναού, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα κατασκευαστεί παρόμοιο κτίσμα πουθενά στον κόσμο.
Η παγόδα Bupaya, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 168 - 243 μ.Χ. Μικρή, με σχήμα βολβού, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ayeyarwady , καταστράφηκε ολοσχερώς στο σεισμό του 1975 και ανακατασκευάστηκε.
Ο ναός Dhammayangyi, ο μεγαλύτερος απ' όλους τους ναούς, ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ 1167-1170 μ.Χ. Το εσωτερικό του ναού είναι κλειστό, χτισμένο με τούβλα, για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα μόνο οι τέσσερις βεράντες και οι εξωτερικοί διάδρομοι να είναι προσβάσιμοι.
Ο ναός Gawdawpalin, ο δεύτερος ψηλότερος ναός της Μπαγκάν, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε μεταξύ 1174-1211 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 1227.
Ο ναός Htilominlo, κατασκευασμένος το 1211 με κόκκινο τούβλο, τριώροφος με ύψος 46 μέτρα. Είναι επίσης γνωστός για τα περίτεχνα γύψινα κυμάτια του.
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Η παγόδα Lawkananda, της οποίας το όνομα σημαίνει "η χαρά του κόσμου", κατασκευάστηκε το 1059 στις όχθες του ποταμού Ayeyarwaddy.
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Η παγόδα Lawkananda, της οποίας το όνομα σημαίνει "η χαρά του κόσμου", κατασκευάστηκε το 1059 στις όχθες του ποταμού Ayeyarwaddy.
Ο ναός Payathonzu, ένας μοναδικός ναός, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τρεις ναούς που ενώνονται με στενά περάσματα. Το όνομά του σημαίνει "Ο ναός των τριών Βούδα."
Ο ναός Shwegugyi, που είναι γνωστός για τα τοξωτά παράθυρά του και για τις δύο πέτρινες πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένη η ιστορία του. Κατασκευάστηκε το 1131 μέσα σε επτά μήνες, σύμφωνα με τις επιγραφές και το όνομά του σημαίνει "Μεγάλο χρυσό σπήλαιο".
Φωτογραφία Gerd Eichmann
Ο ναός Thatbyinnyu, ο ψηλότερος ναός της Μπαγκάν (61 μέτρα), είναι ένα τετραώροφο κτίριο και χτίστηκε το 1144 μ.Χ. Το όνομά του σημαίνει "παντογνωσία".
Φωτογραφία Gerd Eichmann
Ο ναός Thatbyinnyu, ο ψηλότερος ναός της Μπαγκάν (61 μέτρα), είναι ένα τετραώροφο κτίριο και χτίστηκε το 1144 μ.Χ. Το όνομά του σημαίνει "παντογνωσία".
Η Μπαγκάν βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμογενή περιοχή. Έχει πληγεί πολλές φορές από σεισμούς. Την περίοδο από το 1904 έως το 1975 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 σεισμοί. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός, που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1975 προκάλεσε σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλούς ναούς. Σήμερα σώζονται 2.229 ναοί και παγόδες.
Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να αποκαταστήσει κάποιες ζημιές και να καταστήσει την Μπαγκάν διεθνή τουριστικό προορισμό. Οι προσπάθειες αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από ιστορικούς και συντηρητές έργων τέχνης. Οι κριτικοί έμειναν εμβρόντητοι γιατί δόθηκε λίγη σημασία στην διατήρηση του αρχικού αρχιτεκτονικού στυλ και από την χρήση σύγχρονων υλικών. Επίσης, για το γεγονός ότι η η κυβέρνηση έφτιαξε γήπεδο γκολφ, πλακόστρωτο μονοπάτι και ένα παρατηρητήριο ύψους 61 μέτρων.
Παρά το μεγαλείο και τη σημασία της Μπαγκάν, η Ουνέσκο δεν θα την συμπεριλάβει ποτέ στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το λόγο ότι οι αποκαταστάσεις των κτιρίων έγιναν με μη ιστορικό τρόπο. Παρ' όλα αυτά, η περιοχή είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή και ατμοσφαιρική.
Φωτογραφία Martin Sojka
Φωτογραφία bdmoore1
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Φωτογραφία Gedsman
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Φωτογραφία Martin Sojka
Φωτογραφία bdmoore1
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Φωτογραφία Gedsman
Φωτογραφία gorbulas_sandybanks
Νίκη απλά συγκλονιστικό, μένω άφωνος.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, είναι ένας εκπληκτικός, μεγαλειώδης τόπος Γιάννη!!! και είναι κρίμα που η κυβέρνηση της χώρας δεν τον σεβάστηκε όπως του άξιζε!
Διαγραφή