Στο Γκέντε, ένα μικρό χωριό της Κένυας, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα, που συνδέει την διατήρηση της φύσης με την ανάπτυξη. Οι ντόπιοι αγρότες μαθαίνουν να κερδίζουν τα προς το ζην από το δάσος, εκτρέφοντας πεταλούδες και προνύμφες, τις οποίες εξάγουν ζωντανές για να αποτελέσουν εκθέματα σε μουσεία πεταλούδας.
Κάποια από τα πιο δημοφιλή είδη πεταλούδας για εκτροφή, βρίσκονται στο δάσος Arabuko-Sokoke και είναι:
Ο γιγάντιος αυτοκράτορας ή γιγάντιος Charaxes (Charaxes Castor).
To Kipepeo είναι ανοιχτό στο κοινό και καθένας μπορεί να δει τη διαδικασία εκτροφής και τις ζωντανές πεταλούδες.
Η πεταλούδα Charaxes με τις μπλε βούλες (Charaxes cithaeron) ξεκουράζεται σε μια λουίζα.
Το πρόγραμμα Kipepeo ξεκίνησε το 1993 και εδρεύει κοντά στα ερείπια της πόλης Γκέντι, μιας από τις αρχαίες αραβικές πόλεις, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής , η οποία χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα.
Η πεταλούδα Charaxes με τις μπλε βούλες (Charaxes cithaeron)
Το Kipepeo (πεταλούδα στη γλώσσα Σουαχίλι) δημιουργήθηκε για να μπορούν οι αγρότες που ζουν γύρω από το δάσος Arabuko-Sokoke να έχουν νόμιμο εισόδημα από το δάσος. Αυτό θα αντιστάθμισε τις ζημιές που έκαναν στις καλλιέργειές του οι ελέφαντες και οι μπαμπουίνοι. Το να κερδίζουν χρήματα από την εκτροφή των πεταλούδων αποτελεί ένα κίνητρο για την κοινότητα για να συμμετάσχουν στην διατήρηση της φύσης. Αυτό με τη σειρά του αποτελεί απόδειξη ότι η διατήρηση της φύσης και ο βιοπορισμός μπορούν να συνυπάρχουν.
Η πεταλούδα Charaxes protoclea
Μέσω του προγράμματος γίνονται γνωστά σπάνια είδη του δάσους Arabuko-Sokoke, του τελευταίου άθικτου τμήματος ενός παράκτιου δάσους που κάποτε εκτεινόταν από τη νότια Σομαλία έως τη βόρεια Μοζαμβίκη.
Η πεταλούδα Charaxes varanes
Το δάσος καταλαμβάνει έκταση 420 τετρ. χλμ. Σε αυτό κατοικούν το 20% των πουλιών της Κένυας, το 30% των ειδών των πεταλούδων και τουλάχιστον 24 σπάνια είδη ενδημικών πουλιών, θηλαστικών και ειδών πεταλούδων.
Η πεταλούδα Charaxes varanes
Το δάσος βρίσκεται υπό πίεση από τον τοπικό πληθυσμό και από τις ανάγκες του για ξύλο (για καύση και για κατασκευές) και για κρέας. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να αποψιλώσουν το δάσος και να κάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Αλλά εκμεταλλευόμενοι τους φυσικούς πόρους, παίρνοντας μόνο λίγες πεταλούδες και τις προνύμφες τους, οι αγρότες μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να καταστραφεί το δάσος.
Μια τροπική μπλε πεταλούδα swallowtail (Graphium Antheus)
Οι 150 κοινότητες αγροτών αποτελούνται από τοπικές οικογένειες που ζουν κοντά στα ανατολικά όρια του δάσους Arabuko-Sokoke. Οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 80% των αγροτών Kipepeo, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος από την εκτροφή των πεταλούδων ξοδεύεται άμεσα μέσα στην οικογένεια.
Η swallowtail πεταλούδα Papilio Constantinus
Μερικές πεταλούδες του προγράμματος εκτρέφονται και σε άλλα παράκτια δάση, υψηλής βιοποικιλότητας, όπως το Shimba και το Taita Hills.
Η πεταλούδα Papilio Dardanus
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ζουν σε 50 χωριά που γειτνιάζουν με το δάσος. Οι περισσότεροι είναι μικρές κλίμακας αγρότες, που καλλιεργούν καλαμπόκι, μανιόκα, φασόλια, δέντρα καρύδας και καρυδιές ανακαρδιοειδών (κάσιους).
Papilio demodocus ή swallowtail των εσπεριδοειδών.
Το 1993, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Kipepeo, το ετήσιο κατά κεφαλής εισόδημα στην κοινότητα ανερχόταν σε 40 δολάρια. Μέσω του Kipepeo, οι περισσότεροι έχουν διπλασιάσει το εισόδημά τους, με κέρδη που κυμαίνονται από μερικά έως και 1.000 δολάρια ετησίως, ανάλογα με την ατομική προσπάθεια.
Papilio demodocus ή swallowtail των εσπεριδοειδών.
Μέσω του προγράμματος, πωλούνται πεταλούδες, προνύμφες και άλλα έντομα, καθώς επίσης και νόστιμο μέλι του δάσους και μεταξωτό ύφασμα που παράγεται από την κοινότητα.
Η πεταλούδα Papilio Nireus
Επειδή οι πεταλούδες χρειάζονται φυτά για να τραφούν και να επιζήσουν, οι αγρότες του Kipepeo δημιούργησαν φυτώρια και φύτεψαν δέντρα στα αγροκτήματά τους, για την αναπαραγωγή χρυσαλλίδας. Πολλοί από τους αγρότες είναι μέλη της Community Forest Associations και συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση του δάσους Arabuko.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου